Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

pediatrics only banner grey

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.)

Η Ένωσή μας έχει ως μέλη Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους με νόμιμο ιατρείο, που ασκούν είτε την Παιδιατρική, είτε κάποια εξειδίκευση αυτής αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με την Παιδιατρική.

Οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι δίνουν συμβουλές για το εξεταζόμενο νεογέννητο, στηρίζουν το Μητρικό Θηλασμό, παρακολουθούν το υγιές ή άρρωστο βρέφος, παιδί και έφηβο, παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης και στα πλαίσια αυτά, εμβολιάζουν πάνω από το 70% των παιδιών της χώρας.

Απευθύνεται σε Παιδιάτρους αλλά και σε Γονείς

Πρέπει να συνδεθείτε για να δείτε όλο το περιεχόμενο - ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ή ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ
User Super-

User Super-

Η μητέρα ενός παιδιού 10 ετών, μου τηλεφώνησε τρομαγμένη για να μου αναφέρει ότι το παιδί της έκλεβε και να μου ζητήσει βοήθεια. Μου δήλωσε ότι παρότι ο πατέρας του το είχε τιμωρήσει αυστηρά, εκείνο συνέχιζε την παραβατική του συμπεριφορά.
Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία του γονιού που θα ανακαλύψει ότι το παιδί του κλέβει. Ανησυχεί γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που το οδηγεί να κλέβει και ακόμα χειρότερα, φοβάται ότι η συμπεριφορά του αυτή είναι που θα το κάνει εγκληματία αργότερα στην ζωή του.

Ας ησυχάσουμε και ας δεχθούμε ότι είναι «φυσιολογικό» για τις μικρές ηλικίες να «κλέψουν» κάτι που τους έκανε εντύπωση ή που το επιθυμούν. Τα παιδιά συνήθως πρέπει να φτάσουν την ηλικία των τριών έως πέντε ετών για να καταλάβουν ότι δεν είναι αποδεκτή σαν πράξη η κλεψιά, να πάρουν δηλαδή ένα αντικείμενο που ανήκει σε κάποιον άλλο. Σχεδόν όλα τα παιδιά στις ηλικίες αυτές έχουν πάρει (κλέψει) με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αντικείμενα που δεν ήταν δικά τους. Αυτό συμβαίνει γιατί στην ηλικία αυτή τα παιδιά είναι συνήθως εγωκεντρικά. Αισθάνονται ότι μπορούν να πάρουν οτιδήποτε θέλουν χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι κακό. Η τιμωρία στην ηλικία αυτή είναι ανώφελη και δεν θα πρέπει να επιβάλλεται. Αντίθετα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αρχίσετε να μαθαίνεται στο παιδί σας τα δικαιώματα των άλλων.
Αν και για την μέχρι των πέντε ετών ηλικία η κλεψιά είναι αποδεκτή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την υποστηρίξουμε και να μη πούμε τίποτε στο παιδί μας. Οι γονείς πρέπει από νωρίς να αρχίσετε να λέτε στα παιδιά σας για τα δικαιώματα που έχει ο καθένας στην περιουσία του όπως και για το πώς η κοινωνία μας αντιμετωπίζει το θέμα αυτό. Πρέπει να τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι το να κλέψουν κάτι που δεν έχουν για να το πληρώσουν, είναι μια κακή πράξη και βλάπτει κάποιους άλλους ανθρώπους. Αν το παιδί σας για παράδειγμα έκλεψε μια σοκολάτα, πρέπει να το βοηθήσετε να την δώσει πίσω. Αν ήδη την έφαγε, τότε πηγαίνετε με το παιδί σας πίσω στο κατάστημα, πείτε του να ζητήσει συγνώμη και πληρώστε τη.
Μέχρι την ηλικία των 6 ετών το παιδί θα είναι σε θέση να καταλάβει καλύτερα την σημασία της ιδιοκτησίας. Αρχίζουν επίσης να αντιλαμβάνεται ότι η κλεψιά είναι κακή πράξη. Μόλις το παιδί σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται την σημασία της ιδιοκτησίας και της κλεψιάς πρέπει να αρχίσετε να βάζετε τους κανόνες καθώς και την επακόλουθη τιμωρία για την συμπεριφορά αυτή.

Ας δούμε όμως γιατί τα παιδιά κλέβουν
Τα παιδιά μπορεί να κλέψουν για διάφορες αιτίες. Οι αιτίες αυτές μπορεί να είναι διαφορετικές για το κάθε παιδί.
- Η ατιμωρησία και η σιωπηλή αποδοχή τέτοιων πράξεων όπως η αφαίρεση αντικειμένων από άλλους, μπορεί να ενισχύσουν ή και να αποτελέσουν την αιτία που το παιδί σας θα συνεχίζει να κλέβει.

- Τα παιδιά σας παρακολουθούν και σας αντιγράφουν. Αν εσείς οι ίδιοι έχετε χαλαρές απόψεις για την κλεψιά, τότε και το παιδί σας θα κάνει το ίδιο. Αν εσείς πάρετε από κάπου ένα αντικείμενο με την δικαιολογία ότι «περισσεύει» τότε διδάσκετε και στο παιδί σας ότι η κλεψιά κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις είναι αποδεκτή.

- Στα παιδιά μας μετά την ηλικία των έξη ετών, τους δίνουμε χαρτζιλίκι και τους μαθαίνουμε την σωστή διαχείριση των χρημάτων. Μάθετε στα παιδιά σας ότι δεν μπορούν να έχουν ότι θέλουν αλλά μόνο αυτά που μπορούν να αγοράσουν με το χαρτζιλίκι τους.

- Τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από τους συνομηλίκους τους. Κάποια από τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να κλέβουν επειδή κάποιοι από τους φίλους τους κλέβουν και με τον τρόπο αυτό θέλουν και αυτοί να γίνουν αρεστοί και αποδεκτοί από την παρέα τους ή για να κάνουν δώρα στην οικογένεια ή σε φίλους.

- Κάποιες φορές, εκτός από την κλεψιά, μπορεί να υπάρχουν και άλλα προβλήματα στην συμπεριφορά του παιδιού που να μην φαίνονται σε μια επιπόλαια θεώρηση.

- Προσπαθήστε να κρατάτε την ισορροπία ανάμεσα στα αδέρφια. Κάποια από τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να κλέβουν στην προσπάθεια τους να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην περίπτωση που κάποιο από τα αδέρφια τους απολαμβάνει μεγαλύτερης στοργής ή δώρων ή προσπαθώντας να επισύρουν την προσοχή των γονιών.

Αν οι γονείς πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, τις περισσότερες φορές η κλεψιά σταματάει καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Τι πρέπει να κάνετε αν ανακαλύψετε ότι το παιδί σας κλέβει.
Όταν συλλάβετε το παιδί σας να κλέβει, η αντίδραση εξαρτάται από το αν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.
Αν το παιδί σας είναι έφηβος τα επακόλουθα μέτρα πρέπει να είναι πιο αυστηρά. Για παράδειγμα αν ένας γονιός συλλάβει το έφηβο παιδί του να έχει κλέψει κάτι από το σούπερ-μάρκετ, πρέπει να το πάει πίσω στο κατάστημα και εκεί να το αναγκάσει να ζητήσει συγνώμη γι ότι συνέβη και να επιστρέψει ή να πληρώσει για το αντικείμενο.
Μεγαλύτερη τιμωρία, ιδίως ξυλοδαρμός του παιδιού, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα και μπορεί να θυμώσει και να εκτρέψει το παιδί σε ακόμα μεγαλύτερη παραβατική συμπεριφορά. Η ντροπή που θα αισθανθεί επιστρέφοντας το αντικείμενο και ζητώντας συγνώμη από τους υπεύθυνους αποτελεί για αυτό μάθημα ζωής.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι η κλεψιά δεν είναι απλά η αφαίρεση αντικειμένων αλλά και βλάβη σε αυτόν που του αφαίρεσαν το αντικείμενο. Πρέπει επίσης να μάθουν ότι η κλεψιά αποτελεί εγκληματική πράξη που έχει επακόλουθα, όπως επιτήρηση, φυλάκιση των γονιών του ή ακόμα και αυτού του ιδίου.
Για τα παιδιά που θα κλέψουν χρήματα από τους γονείς τους πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία μέσα από εργασία στο σπίτι ή και αλλού να ξεπληρώσουν την αξία των χρημάτων. Είναι όμως πολύ σημαντικό ο γονιός να μην αφήνει εκτεθειμένα χρήματα για να «δοκιμάσει» ή να πιάσει επ’ αυτοφώρω το παιδί του. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιού και γονιού.
Η διαχείριση του προβλήματος του παιδιού που κλέβει είναι σίγουρα ένα δύσκολο πρόβλημα. Αν ανακαλύψετε ότι το παιδί σας κλέβει προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις πιο κάτω οδηγίες ώστε να το προφυλάξετε από την κλεψιά.
Κάντε ξεκάθαρο στο παιδί σας ότι η κλεψιά είναι απαράδεκτη από εσάς, το σχολείο και την κοινωνία.
Παραμείνετε όσο μπορείτε ψύχραιμοι όταν μιλάτε σε ένα παιδί που έχει κλέψει. Σκεφτείτε και αντιδράστε όπως και για κάθε άλλο λάθος που το παιδί σας έχει κάνει.
Πείτε στο παιδί σας ότι η κλεψιά είναι μια κακή πράξη.
Αποφύγετε τις διαλέξεις, τις προβλέψεις για εγκληματική συμπεριφορά στο μέλλον, ή να του πείτε ότι από δω και πέρα δεν θα είναι παρά ένας κοινός εγκληματίας.
Δώστε οδηγία στο παιδί σας να μην αγγίζει τα αντικείμενα των άλλων χωρίς την άδεια τους.
Πάντοτε να είσαστε ανήσυχοι για το που είναι και τι κάνει το παιδί σας. Προσπαθήστε η σχέση σας να είναι φιλική, μιλήστε του και ξεκάθαρα εξηγείστε του τι ακριβώς είναι η κλεψιά και ποιά είναι τα επακόλουθα.
Αφού θα του έχετε εξηγήσει ποιό είναι το σωστό και το λάθος και το παιδί σας φαίνεται να τα έχει καταλάβει, δώστε του μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
Αν το παιδί σας επιμένει να του αγοράσετε κάτι άμεσα, πείτε ότι θα το κάνετε σύντομα, στο άμεσο μέλλον. Του μαθαίνετε έτσι να έχει υπομονή.
Διαβεβαιώστε το ότι δεν έχετε τίποτε μαζί του, παρά μόνο με την συμπεριφορά του.
________________________________________________________________________________________________
Αν το παιδί εξακολουθεί να κλέβει, ή αυτό συνοδεύεται και από άλλα προβλήματα συμπεριφοράς, η κλεψιά μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρών προβλημάτων στην συναισθηματική ανάπτυξη του ή να φανερώνει προβλήματα που υπάρχουν μέσα στην ίδια του την οικογένεια.
Τα παιδιά που κατά εξακολούθηση κλέβουν, μπορεί επίσης να παρουσιάζουν προβλήματα στις κοντινές σχέσεις ή στην εμπιστοσύνη που έχουν με τους άλλους. Αντί να αισθάνονται ενοχές, κατηγορούν τους άλλους για την συμπεριφορά τους αυτή (αφού δεν μου το παίρνουν αυτοί, θα το πάρω μόνος μου).
Η επίσκεψη σε ένα παιδοψυχίατρο μπορεί να φανεί χρήσιμη και να βοηθήσει τα παιδιά αυτά.

ΒΟΗΘΑΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ

Όταν:

Þ Ακούω τι θέλουν να μου πουν

Þ Αφιερώνω χρόνο ακόμα και όταν είμαι πολύ απασχολημένος/η

Þ Παίζω μαζί τους

Þ Αναγνωρίζω τα κατορθώματα τους

Þ Επιτρέπω στα παιδιά να λύνουν τις διαφορές ανάμεσα τους, μόνα τους

Þ Ακούω μαζί τους κάποιο ιδιαίτερο τραγούδι

Þ Δείχνω ενδιαφέρον για την εργασία κάποιου παιδιού

Þ Κοιττάω στα μάτια καθένα από τα παιδιά

Þ Επιτρέπω στα παιδιά να εκφράζουν τις διαφορετικές τους απόψεις

Þ Επιτρέπω στα παιδιά να κάνουν επιλογές

Þ Τους επιτρέπω την ιδιωτικότητα τους

Þ Θεωρώ το κάθε παιδί σαν ένα ξεχωριστό άτομο

Þ Φωνάζω τα παιδιά με το όνομα τους

Þ Ενθαρρύνω την ανεξαρτησία τους

Þ Απαντώ στις ερωτήσεις τους

Þ Δεν διακόπτω ένα παιδί όταν μιλάει

Þ Σέβομαι την επιλογή του για φίλους και παιχνίδι

Þ Επιτρέπω στα παιδιά να κάνουν λάθη

Þ Είμαι ευέλικτος/η

Þ Αφήνω τα παιδιά να διαφωνούν

Þ Ενδιαφέρομαι για τα υπάρχοντα των παιδιών

Þ Επιτρέπω τα διαλλείματα

Þ Αφουγκράζομαι τα προβλήματα των παιδιών και αναγνωρίζω πόσο η κατάσταση αυτή μπορεί να τα αναστατώνει

Þ Μιλώ στα παιδιά όπως και στους άλλους ανθρώπους

Þ Δίνω σε κάθε παιδί ευκαιρία για επικοινωνία

Þ Ζητώ από τα παιδιά την γνώμη τους για την λύση ενός προβλήματος

Þ Αξιολογώ την γνώμη των παιδιών

Þ Έχω πάντα στο μυαλό μου ότι το παιχνίδι είναι μεγάλης σημασίας στην ζωή του κάθε παιδιού

ΔΥΣΚΟΛΕΥΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ

Όταν

Þ Δεν παίρνω την γνώμη τους στα σοβαρά

Þ Αποφεύγω να διαχειριστώ ένα ζήτημα που το παιδί αισθάνεται άμεση την ανάγκη της προσοχής μου

Þ Αποφεύγω ένα παιδί που κλαίει

Þ Δεν σταματώ για να ακούσω

Þ Απαντώ με «αχα-α» ή «χμ». Χρησιμοποιώ μπεμπεκίστικο τόνο φωνής με μικρότερα παιδιά

Þ Χρησιμοποιώ θυμωμένες και άσχημες λέξεις όταν είμαι σε ένταση

Þ Διακόπτω την ομιλία ενός παιδιού

Þ Ολοκληρώνω την εργασία ενός παιδιού προκειμένου να κερδίσω χρόνο

Þ Ξεχνάω να πραγματοποιήσω κάτι που του υποσχέθηκα

Þ Τους απαντώ με ερωτήσεις

Þ Συμπεριφέρομαι ανυπόμονα

Þ Απαντώ σε ένα παιδί με σαρκασμό

Þ Τους φωνάζω

Þ Εξωθώ ένα παιδί σε μια κατάσταση που αισθάνεται άβολα

Þ Τους βάζω υψηλούς στόχους

Þ Τα «σπρώχνω» να βιάζονται

Þ Τα φωνάζω με υποκοριστικά ονόματα

Þ Νευριάζω επειδή οι ανάγκες των παιδιών μπερδεύονται με το καθημερινό μου πρόγραμμα

Þ Εστιάζω κυρίως στην κακή συμπεριφορά τους

Þ Μειώνω τα συναισθήματα των παιδιών

Þ Κατασκοπεύω ένα παιδί που κάνει κάτι κακό

Þ Αγνοώ τα παιδιά

Þ Σταματάω ένα παιδί που δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για να τελειώσει μια εργασία

Þ Δεν επιτρέπω σε ένα παιδί να εξηγήσει γιατί και πως ένας φίλος του πληγώθηκε ή πως ένα δυστύχημα συνέβει

chf cartoon kids

Αναρτήθηκε από Κ. Νταλούκας

Οδηγίες για την ασφάλεια χρήσης του από τα παιδιά

Τα κρεβάτια κουκέτες είναι διασκεδαστικά για τα παιδιά, τους δίνετε την ευκαιρία να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο και εσείς εξοικονομείτε πολύτιμο χώρο. Για να είστε όμως σίγουροι ότι θα κοιμούνται με ασφάλεια στο κρεβάτι κουκέτα διαβάστε τους κανόνες χρήσης και φροντίστε να τηρηθούν.

Γενική συμβουλή

Μην τοποθετείτε το κρεβάτι κουκέτα κοντά σε παράθυρα, ιδίως αν η κρεβατοκάμαρα είναι κοντά σε παράθυρα, σε κουρτίνες με κορδόνια και ψηλότερα από τον πρώτο όροφο του σπιτιού.

Υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά να ανοίξουν το παράθυρο και να βρεθούν στο κενό ή να στραγγαλιστούν με τα κορδόνια της κουρτίνας.

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ για την χρήση της κουκέτας

Τα παιδιά που κοιμούνται στο επάνω μέρος του κρεβατιού πρέπει να είναι σε ηλικία μεγαλύτερη των 6 ετών
ΠΑΝΤΟΤΕ να χρησιμοποιούν την σκάλα όταν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν από την κουκέτα
ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ πρέπει να υπάρχει κάθε φορά στο επάνω μέρος της κουκέτας
Δεν επιτρέπεται να παίζουν κάτω από το κρεβάτι, εκτός κι αν ο κατασκευαστής το έχει προβλέψει
Απαγορεύεται να δένουν στο κρεβάτι σκοινιά, κορδόνια κλπ
Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν επάνω στο κρεβάτι μεγάλα σε όγκο παιχνίδια

Τι να προσέξετε όταν θα αγοράσετε κουκέτα

Ρωτήστε και αναζητήστε αν το κρεβάτι έχει προδιαγραφές ασφαλείας (πιστοποίηση ISO)
Εξετάστε μήπως η κουκέτα έχει φθορές ή σπασμένα/ραγισμένα μέρη
Όταν αγοράζετε μεταλλικό κρεβάτι ελέγξτε για ρωγμές στις ενώσεις του μετάλλου
Σιγουρευτείτε ότι το επάνω μέρος της κουκέτας έχει κάγκελα σε όλες τις πλευρές του, ακόμα και εκεί που ακουμπάει στον τοίχο
Για να αποφύγετε τον κίνδυνο να πιαστεί κάποιο από τα ρούχα του παιδιού, σιγουρευτείτε ότι τίποτε δεν προεξέχει από την επιφάνεια του επάνω μέρους της κουκέτας πχ γωνίες ή το επάνω μέρος της σκάλας
Σιγουρευτείτε ότι το στρώμα ταιριάζει καλά στο κρεβάτι και τα κάγκελα είναι 13 εκατοστά ψηλότερα από την επιφάνεια του στρώματος
Σιγουρευτείτε ότι η σκάλα είναι καλά στερεωμένη στο κρεβάτι και σε καλή κατάσταση

ΜΗΝ ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΚΑΛΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ

Η καλύτερη τροφή για το βρέφος είναι το Μητρικό Γάλα

Το γάλα αγελάδος ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε νερό είναι:

1./ Πλήρως αφυδατωμένο, δηλαδή σκόνη2./ Μερικώς αφυδατωμένο, συνήθως κατά το ήμισυ, δηλαδή εβαπορέ3./ Με όλο του το νερό, δηλαδή σε υγρή μορφή

Ανάλογα με τον βαθμό περιεκτικότητας σε μικροβιακό φορτίο είναι

1./ Πλήρως απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς δηλαδή αποστειρωμένο, σε σκόνη, εβαπορέ, σε κονσέρβα ή χαρτόκουτο
2./ Παστεριωμένο λίγων ημερών, με κάποιο μικροβιακό φορτίο
3./ Βαθιάς παστερίωσης με πολύ μικρότερο μικροβιακό φορτίο, γι αυτό μπορεί να κρατάει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα

Η συσκευασία του γάλατος μπορεί να είναι σε χαρτόκουτο ή σε κονσέρβα και δεν έχει να κάνει με την ποιότητά του.

Το γάλα ανάλογα με τα συστατικά του, διακρίνεται σε:
1./ Γάλα αγελάδος πλήρως αφυδατωμένο για ηλικίες 0-6 μηνών
2./ Γάλα αγελάδος πλήρως αφυδατωμένο ή εβαπορέ για ηλικίες 6-12 μηνών
3./ Γάλα αγελάδος πλήρως αφυδατωμένο, μερικώς αφυδατωμένο και σε υγρή μορφή για ηλικίες 12 μηνών και πάνω

Τα γάλατα αγελάδος που αφορούν την ηλικία 0-12 μηνών λέγονται και εξανθρωποποιημένα γιατί το λεύκωμα, το λίπος, οι υδατάνθρακες και τα διάφορα ιχνοστοιχεία μέταλλα και βιταμίνες έχουν τροποποιηθεί ώστε να είναι σχεδόν παρόμοια με αυτά του μητρικού. Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά προσδιορίζεται από τον Ευρωπαικό οργανισμό ESPGΗAN (http://espghan.med.up.pt/index.php?option=com_content...) και αποτελεί μέρος και της Ελληνικής νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που παρασκευάζουν γάλα για αυτέ ς τις ηλικίες είναι υποχρεωμένες να τηρούν την νομοθεσία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καλύτερο γάλα είναι το Μητρικό.

Ο Μητρικός Θηλασμός προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δίδεται και πέραν του δευτέρου έτους ζωής!

Τα εξανθρωποποιημένα (τροποιημένα) γάλατα πρέπει να δίνονται τουλάχιστον μέχρι το πρώτο έτος ζωής. Από εκεί και μετά και μέχρι το δεύτερο έτος ζωής το γάλα μπορεί να είναι πλήρες γάλα αγελάδος.

Τα γάλατα που έχουν βγάλει οι εταιρείες για μετά τον πρώτο χρόνο ζωής, τα ονομάζουν και Νο 3. Τα έβγαλαν ως καλύτερα από το γάλα αγελάδος, αφού είναι ελαφρώς τροποποιημένα και περιέχουν συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Μετά τον δεύτερο χρόνο ζωής, και για την υπόλοιπη ζωή, προτείνεται από την Αμερικανική καρδιολογική Εταιρεία, την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, το τμήμα δημόσιας Υγείας της Β. Αμερικής αλλά και από άλλους Οργανισμούς, το γάλα αγελάδος να είναι με χαμηλά λιπαρά (κάτω από 2%), προκειμένου να αποφευχθούν η αρτηριοσκλήρυνση, τα εγκεφαλικά και τα ισχαιμικά επεισόδια.

Το γάλα κυρίως το πίνουμε για το ασβέστιο και λιγότερο για τα λευκώματα και το λίπος που περιέχει. Το λεύκωμα του γάλατος της αγελάδας δεν έχει μεγάλη βιολογική αξία και το λίπος που περιέχει είναι κυρίως κεκορεσμένα λίπη που προκαλούν προβλήματα στα αγγεία μας.- Δεν πρέπει να δίνουμε ζαχαρούχα ή με προσμίξεις κακάο ή σοκολάτα στα παιδιά
Τα βρεφικά γάλατα πωλούνται από τα φαρμακεία (όσα πωλούνται) όχι γιατί είναι φάρμακα αλλά για ενίσχυση της αξιοπιστίας τους.
Συμβουλή: Θηλάστε όσο περισσότερο μπορείτε, εσείς που μπορείτε.

Όταν τα παιδιά σας περάσουν τον πρώτο χρόνο ζωής, προσέξτε τι τα ταΐζετε, γιατί τα Ελληνόπουλα σήμερα τρέφονται από τα ταχυφαγεία, παίρνουν τροφές μεγάλες σε ποσότητες σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη, δεν καταναλώνουν όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ψάρι, η παχυσαρκία στην χώρα μας είναι περίπου στο 50% και τα ισχαιμικά επεισόδια όπως και ο διαβήτης τύπου 2 στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι σε έξαρση.ΑΝ μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε και την χημική ρύπανση των τροφών, ακόμα και αυτού του μητρικού γάλακτος, τότε θα δείτε ότι μένοντας στην συζήτηση μόνο για τον μητρικό θηλασμό χάνετε το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies . Με τη χρήση και περιήγηση στον ιστότοπο συμφωνείτε με την υπάρχουσα πολιτική ασφαλείας της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. περί χρήσης cookies σύμφωνα με την πολιτική ασφαλείας και τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι τα cookies

Τα Cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που στέλνονται από τον εξυπηρετητή της σελίδας στον φυλλομετρητή σας και αποθηκεύονται από αυτόν.

Οι πληροφορίες έπειτα στέλνονται πίσω στον εξυπηρετητή κάθε φορά που ο φυλλομετρητής αιτείται μία σελίδα από τον εξυπηρετητή. Αυτό ενεργοποιεί τον εξυπηρετητή να αναγνωρίσει τον φυλλομετρητή.

Υπάρχουν δύο τύποι cookies: cookies συνεδρίας και μόνιμα cookies. Τα cookies συνεδρίας σβήνονται από τον υπολογιστή όταν κλείνεις των φυλλομετρητή, ενώ τα μόνιμα cookies παραμένουν αποθηκευμένα μέχρι να σβηστούν ή να περάσει η ημερομηνία λήξης τους.

Η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. χρησιμοποιεί cookies συνεδρίας, ενώ τα μόνιμα έχουν ημερομηνία λήξης 30 ημερών από την τελευταία φορά που επισκεφτήκατε τη σελίδα μας.

Cookies σε αυτόν τον ιστότοπο

Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. χρησιμοποιεί cookies στον ιστότοπό της, για τους παρακάτω λόγους:

 • Επισκέψεις σελίδων
 • Να θυμάται έναν χρήστη, αν το επιλέξει ο ίδιος ο χρήστης
 • Ανιχνεύει τις σελίδες που επισκεφτήκατε με το Google Analytics

Google cookies

Η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. χρησιμοποιεί το Google Analytics για να αναλύει τη χρήση του ιστότοπού της. Το Google Analytics χρησιμοποιεί στατιστικά και άλλες πληροφορίες για τη χρήση του ιστότοπου που αποθηκεύονται στον υπολογιστή του χρήστη. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται χρησιμοποιούνται για να δημιουργούν αναφορές για τη χρήση της ιστοσελίδας. Περισσότερα για την πολιτική ασφαλείας της Google εδώ: http://www.google.com/privacypolicy.html.

Μη αποδοχή cookies

Οι περισσότεροι φυλλομετρητές επιτρέπουν την μη αποδοχή χρήσης των cookies.

Μπλοκάροντας τω cookies θα έχετε αρνητική ανάδραση σε σχέση με τη χρηστικότητα των ιστοσελίδων.

04 October

Όροι Χρήσης

11111

03 October

Τα όργανα της Ένωσης

Τα όργανα της Ένωσης

 1. Γενική Συνέλευση
 2. Διοικητικό Συμβούλιο
 3. Πειθαρχικό Συμβούλιο
 4. Εξελεγκτική Επιτροπή
03 October

Ίδρυση Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.

Ίδρυση Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.

Η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. δημιουργήθηκε για να ενώσει κάτω από τη σκέπη της όλους τους Ιδιώτες Παιδιάτρους.

Εμείς οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι αποτελέσαμε και αποτελούμε τη βασική δομή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στην πρωτογενή πρόληψη, αναφορικά με το παιδί και την οικογένεια.

Για τους ρόλους αυτούς έχουμε ειδικά εκπαιδευτεί και συνεχώς μετεκπαιδευόμαστε.

Μέσα στο τοπίο της οικονομικής και πνευματικής κρίσης και της γενικότερης υποβάθμισης που υφιστάμεθα, ΚΑΠΟΙΟΙ φορείς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα προσπαθούν μεθοδικά να αλλοτριώσουν την αξιοπρεπή άσκηση της Παιδιατρικής, που ασκούμε εδώ και χρόνια στα ιδιωτικά μας ιατρεία.

Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να δράσουμε

Με ιδρυτική πράξη (ΕΑΚ: 101/19-4-2013) δημιουργήσαμε ένα νομικό πρόσωπο, την ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, για να υποστηρίξουμε θεσμικά την επιστημονική και επαγγελματική μας υπόσταση.


ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

 1. Ανδρέου Μάριος
 2. Βλάχος Κωνσταντίνος
 3. Γριβάκη Μαρία
 4. Θεοδόση Αικατερίνη
 5. Καρύδης Κωνσταντίνος
 6. Καφρίτσα Παναγιώτα
 7. Κουλούρη Μαρία
 8. Μπαρμπούνη Αναστασία
 9. Νταλούκας Κωνσταντίνος
 10. Παπαδημητρίου Δημήτριος
 11. Σακαλίδου Αφροδίτη
 12. Σάνι Σοφία
 13. Σιακαβέλλας Κωνσταντίνος
 14. Στρόφαλης Στέφανος
 15. Σωτηροπούλου Φωτεινή
 16. Τσιβιτανίδου-Κάκουρου Τάλια
 17. Φουσέκη Αναστασία
 18. Φούσκας Δημήτριος
 19. Χατζαντώνης Μιχαήλ
 20. Χριστόπουλος Σπυρίδων
03 October

Ο Σκοπός της Ένωσης

Ο Σκοπός της Ένωσης

 1. Η συνεργασία των μελών, η διάδοση του πνεύματος αλληλεγγύης, καθώς και η μελέτη, προαγωγή, προστασία, διεκδίκηση, κατοχύρωση των επαγγελματικών, οικονομικών, ασφαλιστικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικών και άλλων θεμάτων που αφορούν τα μέλη καθώς και η κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των μελών του σωματείου.
 2. Η συστηματική μελέτη των κοινών προβλημάτων του κλάδου για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυση τους και η προσπάθεια βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών για την προστασία της υγείας των πολιτών.
 3. Η παροχή υποστήριξης κάθε είδους και μορφής στα μέλη.
 4. Η βελτίωση του επιστημονικού, πολιτιστικού, πνευματικού και κοινωνικού επιπέδου των μελών και του τόπου μας.
 5. Η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, με ελληνικούς και διεθνείς Οργανισμούς καθώς και με πνευματικούς συλλόγους, συνδέσμους, ενώσεις, ομοσπονδίες κλπ.
 6. Η ενημέρωση των μελών στα γενικότερα προβλήματα της κοινωνίας, του επαγγέλματος, της επιστήμης και του εκάστοτε υφιστάμενου νομοθετικού και δεοντολογικού πλαισίου ασκήσεως του λειτουργήματός τους.
 7. Η διαφώτιση της κοινής γνώμης πάνω στα προβλήματα των μελών του σωματείου.
 8. Η κατοχύρωση της ελεύθερης ανταλλαγής επιστημονικών πληροφοριών και διακίνησης κοινωνικών, φιλοσοφικών και λοιπών ιδεών.
 9. Η εκπροσώπηση των μελών στη σύναψη συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρίες, οργανισμούς ή άλλους φορείς και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών.
 10. Η ανάπτυξη ανιδιοτελών δραστηριοτήτων που θα γίνονται με τόλμη, όραμα και σχέδιο προκειμένου να επιτευχθεί πνευματική και επαγγελματική ανάπτυξη.
 11. Η διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών και οικονομικών όρων  κατά την  άσκηση του λειτουργήματος για όλα τα μέλη.
 12. Η προαγωγή της ολοκληρωμένης  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) των παιδιών, η συνεχής επιστημονική ενημέρωση των μελών του και η αντιπροσώπευση των μελών του σε κρατικούς φορείς και γενικότερα στο εσωτερικό και εξωτερικό για επιστημονικά και επαγγελματικά θέματα.
 13. Η βελτίωση του υγειονομικού επιπέδου του Ελληνικού λαού και των πολιτών άλλων εθνοτήτων που κατοικούν στη χώρα και η εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών του παιδικού πληθυσμού ιδιαίτερα, με την παροχή υπηρεσιών  ολοκληρωμένης πρόληψης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 14. Η παροχή υγειονομικής βοήθειας σε ομάδες πληθυσμού όπου παρουσιάζονται έκτακτες ανάγκες υγειονομικής συνδρομής.
 15. Η προάσπιση σε διεθνές επίπεδο του τίτλου του ειδικευμένου ιατρού και του επαγγελματικού του ρόλου στην κοινωνία.
 16. Η εκπόνηση, εκτέλεση και εποπτεία προγραμμάτων Συνεχιζόμενης και Μεταπτυχιακής Ιατρικής Εκπαίδευσης στην Παιδιατρική.
 17. Η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης και των προγραμμάτων που προσφέρονται για ερευνητικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Η στενή συνεργασία με τα αντίστοιχα Σωματεία του Εξωτερικού ή της Ε.Ε., σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας κοινωνικής προστασίας.
 18. Η εκπόνηση μελετών και η σύνταξη κωδίκων  δεοντολογίας  για την καθημερινή λειτουργία και εφαρμογή του επαγγέλματος.

Κατεβάστε το καταστατικό της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. κάνοντας κλικ εδώ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 351/8.6.89 (ΦΕΚ Α ́ 159/14.6.1989) περί «Καθορισμού Επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των τμημάτων α) νοσηλευτικής, β) Μαιευτικής, γ) Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και δ)

Page 1 of 2

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης σύμφωνα με τους νόμους της EU.EU flag