Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

parents banner

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.)

Η Ένωσή μας έχει ως μέλη Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους με νόμιμο ιατρείο, που ασκούν είτε την Παιδιατρική, είτε κάποια εξειδίκευση αυτής αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με την Παιδιατρική.

Οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι δίνουν συμβουλές για το εξεταζόμενο νεογέννητο, στηρίζουν το Μητρικό Θηλασμό, παρακολουθούν το υγιές ή άρρωστο βρέφος, παιδί και έφηβο, παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης και στα πλαίσια αυτά, εμβολιάζουν πάνω από το 70% των παιδιών της χώρας.

Απευθύνεται σε Παιδιάτρους αλλά και σε Γονείς

Αναπνευστικές Ιώσεις του Χειμώνα στα Παιδιά

Written by 

Βρισκόμαστε στη μέση του χειμώνα και σύμφωνα με όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουμε έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων στα παιδιά.

Γιατί όμως μιλάμε ειδικά για ιώσεις;

Γιατί απλούστατα η πλειονότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας οφείλονται σε ιούς. Υπάρχουν βεβαίως και αναπνευστικές λοιμώξεις που οφείλονται σε μικρόβια, όμως οι πιο πολλές είτε συνυπάρχουν είτε ακολουθούν τις ιογενείς λοιμώξεις.

Ποια είναι η σημασία αυτής της διευκρίνησης;

Πολύ μεγάλη, γιατί για τους περισσότερους ιούς (με εξαίρεση τον ιό της γρίπης) δε διαθέτουμε αντιικά φάρμακα, όπως για τα μικρόβια έχουμε τα αντιβιοτικά. Οπότε το συμπέρασμα και η χρήσιμη πληροφορία για τους γονείς είναι: Οι περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις δε χρειάζονται αντιβιοτικά.

Αν ένα παιδί πάρει αντιβιοτικό χωρίς λόγο, θα πάθει κάτι;

Κατ’ αρχήν δε θα ωφεληθεί κι αν στη συνέχεια (υπό αντιβίωση) παρουσιάσει πυρετό θα πρέπει να μπει στο νοσοκομείο, να κάνει εξετάσεις και να του χορηγηθεί συνδυασμός άλλων αντιβιοτικών για το φόβο άλλης πιο σοβαρής λοίμωξης.

Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι:

Καλούμε τον Παιδίατρο να δει το παιδί και εφ’ όσον ο ίδιος βεβαιωθεί ότι πρόκειται για ήπια αναπνευστική ίωση θα δώσει απλές οδηγίες για ανάπαυση, υγρά, ελαφρά διατροφή και αντιπυρετικά.

Κάποια παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν σοβαρή λοίμωξη από το αναπνευστικό τους σύστημα, όπως είναι τα πολύ μικρά παιδιά, ιδιαίτερα τα βρέφη και αυτά που έχουν και κάποιο άλλο πρόβλημα.

Τα βρέφη, ιδιαίτερα κάτω από την ηλικία των 6 μηνών, δεν έχουν ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο το αναπνευστικό τους σύστημα. Στα παιδιά αυτά η αναπνευστική ίωση δυσκολεύει την αναπνοή γιατί κλείνουν από τις εκκρίσεις οι μικροί βρόγχοι.

Είναι αυτό που ονομάζουμε βρογχιολίτιδα, γιατί οι μικροί βρόγχοι πριν από τις κυψελίδες ονομάζονται βρογχιόλια. Εκεί λοιπόν πάει ο ιός και προκαλεί φλεγμονή που έχει ως συνέπεια την απόφραξη τους.

Από τα παιδιά αυτά κάποια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περάσουν πιο σοβαρά τη βρογχιολίτιδα;

Τα πολύ μικρά βρέφη (κυρίως κάτω των 3 μηνών) και ιδίως τα πρόωρα ή αυτά που έχουν κάποιο πρόβλημα καρδιάς ή πνευμόνων (συγγενείς καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες). Αυτά τα παιδιά συνήθως χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Πώς αντιμετωπίζεται η ήπια βρογχιολίτιδα;

Όπως όλες οι ιώσεις με απλά μέσα κάτω από την παρακολούθηση του Παιδιάτρου. Κατ’ εξοχή δε χρειάζεται πολυφαρμακία!

Προληπτικά όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποφύγουμε;

Με εξαίρεση τα παιδιά υψηλού κινδύνου (σ’ αυτά χορηγείται προφυλακτική αγωγή) για τα υπόλοιπα δε μπορούμε να κάνουμε κάτι απόλυτα αποτελεσματικό εκτός από το να περιορίσουμε το συγχρωτισμό τους με άλλα άτομα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όμως μπορούμε να κάνουμε κάτι γενικότερο και πολύ σημαντικό, που αποτελεί την πεμπτουσία της σύγχρονης Παιδιατρικής.

1 ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ αποκλειστικά για το πρώτο 6μηνο της ζωής του παιδιού, που του παρέχει μεταξύ των άλλων και τα απαραίτητα μητρικά αντισώματα, τα οποία το καλύπτουν μέχρι να αρχίσει να δημιουργεί τα δικά του.

2 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ στο σωστό χρόνο για την πρόληψη των άλλων παιδικών ασθενειών (όχι της βρογχιολίτιδας). Μακριά από την ατεκμηρίωτη παραπληροφόρηση εναντίον των εμβολίων: Μόνο δραματικές συνέπειες μπορεί να έχει!

3 παθητικό ΚΑΠΝΙΣΜΑ, που έχει άμεσα αρνητική επίπτωση στο αναπνευστικό σύστημα (και όχι μόνο) των μικρών παιδιών και επιτείνει τη βαρύτητα των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Αναστάσιος Δ. Χατζής
Παιδίατρος – Εντατικολόγος
Διευθυντής Πολυδύναμης ΜΕΘ Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
Rate this item
(2 votes)

Related items

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης σύμφωνα με τους νόμους της EU.EU flag